W pierwszy weekend grudnia upiekliśmy świąteczne pierniczki. Dasti był tym faktem żywo zainteresowany i z uwagą doglądał prac. Niestety pierniczki zawierają składniki, których psy jeść nie mogą, dlatego pomyślałam, że trzeba zrobić świąteczne ciasteczka również dla Dastusia, żeby mógł poczuć magię Świąt.
Wybór ciasteczek
W internecie znaleźć można wiele przepisów na domowe ciasteczka dla psiaków. Jedne zawierają owoce, inne warzywa, przeróżne przyprawy i różnego rodzaju mięsko. Pierwszy wybór padł na ciasteczka z wątróbką z kurczaka. Potem pomyślałam jednak, że pies mojej siostry jest na drób uczulony i nie będę mogła go poczęstować. Tak postanowiłam zrobić dwa rodzaje ciasteczek i do drugich dodać tuńczyka zamiast wątróbki.
Chociaż nie jestem najlepsza w gotowaniu, muszę przyznać, że ciasteczka okazały się łatwe w przygotowaniu. Co więcej, Dasti uważa swoje świąteczne pierniczki za bardzo dobre, nawet jeśli z prawdziwymi pierniczkami łączy je tylko kształt foremek.
Przepisy na psie ciasteczka
Jak już pisałam, w internecie znajdziecie wiele przepisów na psie ciasteczka. Poniżej zamieszczam przepisy, z których korzystałam po moich małych modyfikacjach. Pierniczki są szybkie w przygotowaniu, więc z pewnością znajdziecie jeszcze chwile czasu na własnoręczny świąteczny prezent dla psiaka.
Ciasteczka z tuńczykiem
Składniki:
- 120g tuńczyka w sosie własnym (jedna puszka)
- świeża pietruszka
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- 1 łyżka oregano suszonego
- 1 szklanka mąki tortowej
Tuńczyka oraz pietruszkę dokładnie blendujemy. Dodajemy łyżkę oleju, jedno jajko, szklankę mąki oraz łyżkę oregano. Składniki mieszamy na jednolitą masę. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Za pomocą łyżki formujemy placek o wysokości 0,5 cm. Wkładamy do nagrzanego wcześniej do 160 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 15 minut. Kiedy ciasto wystygnie, kroimy nożem na małe kwadraciki lub wycinamy foremkami do pierników.
Składniki:
- 200g świeżej wątróbki z kurczaka
- świeża pietruszka
- 1 marchewka
- 1 jajko
- 1 łyżka oregano suszonego
- 250g mąki tortowej
Marchewkę i pietruszkę myjemy. Marchew trzemy na tarce. Wątróbkę blendujemy na jednolitą masę. Składniki łączymy, dosypujemy oregano i ugniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Następnie wałkujemy ciasto i wycinamy małe ciasteczka za pomocą foremek. Tak jak poprzednio ciastka pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 15 minut.
Ciasteczka nie zawierają konserwantów, w związku z czym psiak powinien je spożyć w ciągu kilku dni. Jeżeli ciasteczek jest więcej można je podzielić i zamrozić.
Koniecznie dajcie znać czy ciasteczka się udały 🙂
Karolina said:
Super ciasteczka! Spróbujemy je zrobić w najbliższym czasie, zapraszamy do nas 🙂 https://psimszlakiem.blogspot.com
LikeLike
dastiaktywnypies said:
Smacznego! 🙂
Z pewnością odwiedzę bloga 🙂
LikeLike
Barbara Fabiańska said:
Wypróbuję je już w przyszłym tygodniu – będzie mniej na głowie. Mam nadzieję, ze posmakują 🙂
LikeLike